Kritikus hajlam

Stockholmi falatok

2016. július 30. - Ryan's gift

Felvezetem

 

wp_20160627_12_33_29_pro.jpg

Kedves vidéki ismerőseink olaszba' készültek idén, nálunk pedig svéd' a cél (elnézést mindenkitől), így nem maradhat el a gasztro beszámoló sem.

Az evidenciák

Stockholm drága, nem csak nekünk, néha még nekik is, a svédeknek csak egy része szőke, nincs IKEA minden sarkon, sem Jokkmokk elrejtve az ABC alsó polcán, a város lenyűgöző és csak néha steril, az alkohol valóban értelmezhetetlen áron érhető el a kiszolgálóegységekben, a svéd gasztronómia híres és akkor úgy fogalmaztam, mint az egyszeri kormányszóvivő (hazudtam).
Ha átlagos színvonalú menüket szeretnénk horribilis áron, akkor látogassuk a  klasszikus éttermeket. Ha turistáskodni akarunk és megismerni a svéd ízek egy részét és hagyni pénzt a kultúrára, hajókirándulásra, arccal előre zuhanásra a vidámparkban, vagy vízumért könyörögni és megpróbálni lefizetni valakit, akkor a hangulatos kávézókat és színes büféket, sarki árusokat választjuk.

ÉTEL-ITAL

 
A Tripadvisor jó dolog, lehet hozzá nyúlni támaszként, de érdemes fenntartásokkal kezelni, mert átlagemberek mondják átlagvéleményüket, átlagos ízléssel, átlagon felüli kritikai érzékkel, sokszor jóval az elfogadható alatti IQ-val. Ráadásul egy angol véleménye a svéd ízekről, lássuk be, nem a legerősebb páros. A szortírozást úgy állítottam be, hogy a legolcsóbb helyeket mutassa sorrendben; azt dobta a gép, hogy Stockholm kb. 2200 értékelt kiszolgálóegységgel büszkélkedhet, ebből úgy döntöttem, a felső 10%-ot célzom meg, azaz aki az első 220-ba esik ÉS a neve mellett kevesebb dollárjel szerepel, mint Barátok közt rész, azokból valaki kap esélyt. Az első próbálkozás egy kitűnő, tankönyvbe illő, 10/10-es kudarc.
Nem, nem pesti módon kudarc, azaz nem Vizo' egyik kupijában kértem egy sört meg egy kecsapos melegszenyát és amikor nem akartam kifizetni a harmincötezret, akkor Rogán Antal  két kopasz megkért, hogy gondoljam át, csak beleszaladtam egy semmilyen hely drága ízeibe:

Cafe Taube

Jarntorget 85, Stockholm

Lazacsaláta és quinoa, illetve sonkás melegszendvics, egy helyi sör, egy svéd cider. Elsőre nem hangzik rosszul, de a következő napokban kiderült, hogy lehet ezt sokkal jobban is. 
A saláta a képen lentebb, jól néz ki, ízek rendben, lazacot határozott mennyiségben tartalmaz, olívaolaj és fűszerek visszafogottan. A melegszendvics égett, íztelen, forró, istenem, miért kell ezt mindig elrontani?

wp_20160625_19_17_33_pro.jpg
A sör drágább, mint a főételként hirdetett összesütött kenyérdarab. A kiszolgálás korrekt-nemtörődöm. A baj az, hogy semmilyen élményt nem adott. A sör egyedi svédnek nevezett Nils Oscar lager, ami féligazság, svédnek svéd, egyedinek inkább közepes. Négy Dreher áráért. Egy kávézótól ne várjon sokat az ember, de gondoltam mehet ez máshogy is jóléti államokban. Nem ment.

Texas Long Horn

Svartmangatan 11, 111 29 Stockholm, Gamla Stan

 
A helyieknek van az a rossz szokása, hogy délben más étlappal dolgoznak, mint este. Nem csak ebédmenüt adnak olcsóbban, mint azt nálunk szokás, hanem egyszerűen a teljes étlap olcsóbb ebédidőben és drágább vacsorára. Ettől még az ebéd ára is borsos, így újra a listám felé fordultam, mit adnak nekem enni egy étterem-szerű dologban. A megfizethetőt most egy texasi hangulatú pub-kajálda nyújtotta.
A hamburger jó dolog, még északon is. Nem érkezett el a Zing-féle ízvilág és szaftos tocsogás, de meglehetősen korrekt áron kapunk hamburgert, sült krumplit, coleslaw salátát és helyi viszonyokhoz képest élhető áron vörös texasi sört (Texas Austin Amber), ami meglepően jó. Eltelít, jóleső pocakmarkolászással indul neki az ember a következő látnivalónak. Haladunk, jó kaját jó áron már találtunk, de most már jöhetne valami igazán svéd!

wp_20160628_13_10_36_pro.jpg

wp_20160628_13_10_08_pro.jpg

 

Nystek Strömming

Slussen metrómegállóval szemben

wp_20160626_18_31_56_pro.jpg

Megérkeztünk. Stockholm Kőbányája. A helyi streetfood. Semmi fine dining, semmi manír. Egy szakadt büfékocsi, fáradt acélszürke felületekkel, kopott fényképekkel, zsíros köténnyel, előző vendégek fogásaitól picit ragacsos asztallal. Imádnivaló.

wp_20160626_18_05_33_pro.jpg

Hering gyros. Hering gyrostál. Heringburger. Szerintem itt a fő vonal a hering lesz, de lehet, hogy tévedek.
A tál nagyszerű: friss uborka és saláta (főként káposzta, de ízes, mint a kocsis káromkodása), heringfilé jól átsütve és sózva és puha, nehéz krumplipüré. A pitás változatban ugyanez van, csak betekerve. Megemelni is nehéz, hát még megenni. Kóla kell mellé, nem valami ízszegény mentes víz, azt tessék a sajtburger mellé kortyolni, lelkiismeretfurdalásból.

Chokladkoppen

Gamla Stan Stortorget 18

wp_20160626_16_40_35_pro.jpg

 

Mondom én, hogy fejlődünk van. Hangulatos téren éttermek és kis kávézók egymás mellett, teraszos-kiülős, bal kéz felé szemben a Nobel-múzeum, teljesen balra meg hatalmas steak-szeletek, mondom, hogy hibátlan a kilátás.
Na ez az a kávézó, amit elsőre nem találtunk és hittük a Taubéról, hogy ilyen lesz. Van messze földön híres forró csoki, nyálcsorgatós sütemények, de ha meleg ételre vágyik az ember, akkor abból is olyat kap, amiért érdemes beülni egy gyors ebédre.

wp_20160626_16_41_14_pro.jpg


Lazacos-spenótos pite, brokkolis-kéksajtos pite, fehér csokoládés sajttorta, csokitorta házi tejszínhabbal, forró csoki, ásványvíz. Ebédre ennyit gondoltam, nem többet.
Nincs hiba. Eszembe jutuott, hogy csak egy képgalériát bökök ide, mert minden szó felesleges, de azt azért el kell mondanom, hogy ilyen tejszínhabot én még soha, sehol, senkivel, senkiről.

A forró csokit nehéz mindenki ízlésének megfelelően késízteni, itt a sűrű, de egyáltalán nem pudingszerű, fekete csoki alapú, saját cukrozással túlédesíthető, de alapból is nagyon kellemes változat kerül felszolgálásra. A piték omlanak, kicsit lehetne bátrabb a fűszerezésük, de friss, meleg, vaskos, mégis könnyű mindkettő.
A fehér csokis sajttorta mennyei, a sima csokis csak isteni. Ezek a leírások a legjobbak, elértünk az "ízlés szerint sózzuk" és a "ha már látszik, hogy jó, levesszük a lángról" magasságokig.

wp_20160627_12_42_18_pro.jpg

Fagyis és üdítős standok városszerte

Oreo jégkrém, Zero Cola, öbölre kilátás. Nekem ez lenni bamboocha.

wp_20160628_17_36_45_pro.jpg

Ha mindennek vége


Burger King

Ezt eszed utolsó este, ha nem figyelsz, én szóltam előre. A csirke kicsit száraz volt, a buci enyhén szikkadt, de azért egy 10/7 kijár... Ohh, nem, bocsánat, azt csak álmodtam, hogy itt majd a kerítés is kolbászból. A színvonal - hisz ez a cél - pont ugyanolyan, mint bárhol a világon a gyorsétteremben: jól fotózottan alacsony. Ehhez képest a valóság:

wp_20160628_20_50_55_pro.jpg

És még az, hogy;

 

  •  Van alkoholmúzeum, aminek a bejáratánál svéd kézműves söröket mérnek egy teraszon, ahonnan egész jó kilátás nyilik az öbölre. Hosszú faasztalok, pult 15 sörcsappal;
  • Az Abba múzeum shopja egy akkora giccs, hogy ahhoz képest Vajna Timi Instagramja egy japán zen kertész legletisztultabb munkája;
  • Az állatkerttel egybekötött skanzen nagyon jó, élmény nézni, hogy már 100 éve is ötvennel voltunk lemaradva;
  • Néhány kiülős helyen, ahol nem akkora az embertömeg, a sirályok úgy lopnak a maradékokból, mint az egyszeri politikus az EU-s pénzből: magától értetődő természetességgel.
  • A mezei boltok butított sört árulnak, mert az alkoholtartalom nem lehet több, mint 3%. A rendes alkohol a nemzeti italboltban elérhető, a sarki fűszeresnél csak ezt veheted. Az ízük természetesen szörnyű.

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikushajlam.blog.hu/api/trackback/id/tr838864406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.08.04. 00:09:25

" jó, élmény nézni, hogy már 100 éve is ötvennel voltunk lemaradva"
:o))))
Amugy a Skanzen tenyleg nagyon klassz! Ott talalkoztam Stockholmban az egyeduli emberrel (egy idosebb pek urral), aki nem tudott angolul. Vagy csak ugy csinalt?
süti beállítások módosítása