Kritikus hajlam

Tripadvisor - ne higgy mindig mások szájának

2016. augusztus 04. - Ryan's gift

wp_20160724_18_23_35_rich.jpg

Előző posztomban már érintettem a témát, hogy a jelenleg egyik legnépszerűbb ajánlóoldal, a Tripadvisor esetében akadnak mellélövések, most ezt Budapestre vetítve nézzük végig, lesznek helyek, amik érthetetlenül jó értékelést kaptak, kiváló kommentek a vendégektől és szerencsére olyan egységek is, amik a megérdemelt rangot nyerték el. Az olvasottság kedvéért öt, azaz öt (5) helyet választottam, de csak azért, hogy az lehessen a bejegyzés címe, hogy "NÉGY mellélövés a Tripadvisor ajánlóban és EGY jó besorolás, amiket MINDENKÉPP látnod kell". Mivel ez hosszú és hatásvadász, mégsem ez lesz a címe.

Az alapvető problémák a vendégértékelésekkel:

  • a fogyasztók árérzékenyek. Ez megszokott és helyénvaló, de az ár/érték arányt nagyon sokan csak egy bizonyos értékszintig vizsgálják objektíven. A középkategória felett az érték (a szép tálalás, a valóban minőségi alapanyag, stb.) egyre jobban háttérbe szorul az ár mögött és így nem a valós kép köszön vissza;
  • a vásárlók néha megsértődnek. Ha rossz a kiszolgálás, akkor már a helyszín sem jó, az étel meg egyenesen förtelmes, noha ez az esetek nagy többségében nem igaz, de ha  a vendégre rájön az öt perc, semmi nem állíthatja meg a szarcunamit;
  • a legtöbb véleményező - érthető módon - egyszeri élményre alapoz. Ez ugyan csak kis mértékben, de szintén torzítja a képet

A nagy igazságok után lássunk néhány szakértői hozzászólást melegítésnek, Várhidi Péter és Zombori kolléga szerelemgyereke is nyilatkozhatna ennyi erővel, akit Bognár Gyuri fogadott örökbe.

Néhány random komment igazi szakértőktől


Costa Coffe

Egy kis pihenőre, levelek átnézésére, jó kávéra, pár falatra kiváló hely, gyors és ingyenes wifi, nagyon kedves személyzet, kissé magas árak, tágas és világos tér mindenütt. Oázis a nagyvárosban.

"Oázis"? Neked a gyerekszobád szálcsiszolt alumíniumból volt? Ha valami nem hangulatos, akkor az a standard franchise. "Ingyen wifi". Az azért Budapesten legalább olyan ritka, mint a szaró galamb az ereszen. "Jó kávé". Itt abba is hagynám, ha nem jönne a "kissé magas árak". Ennyi pénzt kidobni erre a célra nem kissé drága, hanem szimpla butaság. Előbb öntök kefirt közmegbotránkoztatóan politikusra és szórom be az államkasszába a büntit, az is rendbe teszi a vérnyomást. 

Szlovák Étterem

Mindennel nagyon elégedett voltam.A kiszolgálás, az étel mennyisége és minősége hibátlan volt és mindez földi halandóhoz méltó árakon. Hangulatos kiülős boxok és hozzá illő kézműves és csapolt cseh sörök... Nem tudom tovább ragozni. Én biztosan ajánlani fogom a helyet mindenkinek és visszatérek még. (Külön pozitívumok voltak a pincér ajánlatai az ételekkel kapcsolatban)

Aha. A Szlovákban 15 éve is egyetlen étel volt ehető, a sztapacska, vagy a becsempészett szendvics. A sztrapi mondjuk igen jó volt és hatalmas, mára azonban égett szalonna figyel a szottyos galuskán, tejföl-juhtúró minőségét hagyjuk. Ételek zsírosak, olajat '87 óta ugyanazt használják, levesek sósak-semmilyenek. A berendezés válság 90-es évek, a belső szag mindent visz. A kinti kiülős boxok olyan hangulatosak, mint egy esküvő a strandbüfében, de ez nem csak a hely hibája, a Bihari János utca nem az a környék, amit szívesen nézegetsz. A sörkínálat valóban megújult, az előrelépés, a kiszolgálás általában figyelmes és mosolygós. Emberünk a legpozitívabban élő pesti, én csak irigyelni tudom.

Fricska

Barátnőmmel látogattunk el a Fricskába, hogy egy romantikus estét töltsünk ott. Véleményem szerint a pincér túlságosan rámenős volt, azt akarta, hogy mindent kipróbáljunk. Picit sürgetett is a választás miatt, holott mi megakartuk gondolni mit is együnk. 3500.- Ft alatt nem lehet főételt enni, az adagok kevesek.

Én se örülnék, ha a pincér ilyen szinten szólna bele a hálószobai magánéletembe. De viccet félre, ha már leírod, hogy romantikus vacsora, akkor megnézed hová visz a randi, nem, hiszen felkészült lovag vagy. 
Akkor pedig feltűnik, hogy minek mi az ára, nem? És az önmagában vajon miért probléma, hogy "3500 Ft alatt nem lehet főételt enni" Hm. A piacon sehol nem lehet kék almát kapni. Ha jobban belegondolok, egy csomó bosszantó dolog van a világban...

És végül, ha randira mész, nem az árlistát nézed, nem? Ha mégis, akkor egyrészt nem tárod a világ elé, hanem eltitkolod, mint oviban a kis balesetet a piszoárnál, mert az asszony elsüllyed szégyenében, másrészt nem adsz 3-ast csak azért, mert neked drága a hely, nem? 

És akkor jöjjenek a furcsaságok:

Étterem kategória

  1. helyezett a 2328-ból: Szimpla Kert

A Szimpla Háztájinak köszönhető a kiváló helyezés, hiszen a kocsma az nem étterem, de valahogy a Szimpla Kert elnevezés is idekeveredett. Micsoda meglepetés. Mondjuk a helyszín azonos, de attól még van egy kis marketingszag a történetben 2 in 1 meg hasonlók, nehogy már Budapest legtúlfuttatottabb romkocsmája ne kapjon egy kis hírverést a töltött paprika mellé. A kezdeményezés nagyon jó, a piac minőségi, a menü remek, de ez Budapesten nagyon sok helyről elmondható ma már szerencsére. Ez itt kizárólag a reklám helye, annak viszont kiváló. A Szimpa megetet ebédidőben, de vicc az étterem kategóriában indítani ÉS ilyen magasságokba feltornászni. Vigye a romkocsma első helyet, meg a leginnovatívabb szórakozóhely, mindent aláírok, de ezt nehezen emésztem.

  1. helyezett a 2328-ból: Trófea Grill

Olyan, mint Gera gólja az Európa-bajnokság különböző szépségversenyein. Oké volt, meg zseniális, de azért nem úgy van. A Trófeában még ma is viszonylag jó áron lehet roppant nagy tömegben irtó sokat zabálni. Ha ettől lesz valaki Budapest 56. legjobb étterme, akkor mindenki húzzon vissza a balettba ugrálni. Az étlap alapjai tíz éve változatlanok, a felhasznált alapanyagok még mindig korrektek, de folyamatosan csökken a színvonaluk, az italkínálat 2016-ra inkább vicc, mint bármi más, a - ha jól emlékszem - Szalon sör lassan a talpiban sem állná meg a helyét. A Trófea egy remek kezdeményezés mennyiségi evőknek és azoknak, akik ebből kívánnak megélni. A rendszer jó, a pincérek nagy része használható, a maradék viszont akkora tahó, ami csak ilyen nagyüzemben juthat szóhoz, egy magára valamit is adó étteremben a küszöböt nem lépnék át.

Bárok és kocsmák kategória

  1. helyezett: Instant

    A romkocsmák, a kerthelységek, a művész-beszívottan elmékedős színes és hangos helyek mekkájában, azaz Budapesten a turistáknak fenntartott, tömeges heringesedést éjfél után minden nap konstans előidéző, túlárazott és átlagosan középszar szórakozóhely a nyolcadik. 
    Bravó, kedves angol fiatalok (jelenleg 390 komment), pontozzatok serényen, meglehet az első hely is!
    Nincs baj az Instanttal, ha 20 éves brit vagy. Neked olcsó, van egy rakás tánctér, meg magyar csajok. Különböző stílusú zenék, több pult, sok magyar lány. De ettől ez nem egy jó kocsma, főleg nem bár, vagy egy hangulatos szórakozóhely. Megtévesztő is, meg csalódást keltő is annak, aki csak rábök és nekiindul.

Cukrászda kategória

 

  1. helyezett: Cserpes Tejivó

Nyilván. Olyan művészien tekeredik a tucatkakaóscsiga, hogy többeket megihletett. Amikor az előző vendég már nem tudja hová tenni a tálcáját és óvatosan szétkeni a tojáskrémet mindenen, ahogy próbálja leszenvedni a maradékokat a szűk helyre, majd te beletenyerelsz, még kezedben a langyos banánturmixoddal, mert már nincs kedved a tömegben ülni, így inkább állsz, és ekkor látod meg a gasztronómia csúcsát, a habos kakaót.
A Cserpes egy igényes büfé, nem cukrászda. Ha cukrászdához soroljuk, akkor meg nem hetedik. 

Ez itt max. pékárú, abból is a közepes:

wp_20160425_15_11_39_pro.jpg

Ez sütemény, de ilyet a Cserpes nem árul

wp_20160707_18_39_04_rich.jpg

Aki jó helyen van

 

Nagyi Palacsintázója, 1596. helyezett

A város szennye, a mi kínai büfénk, a szemét valódi értelme. Ha van hely, amit egy hosszú, napokig tartó, áldozati bárányok hadát felvonultató szertartás keretében felégetnék, napalmmal formáznék és utána sóznám, akkor az az összes Nagyi Palacsintázója. Húsz év lemaradás, jó magasra emelt fő, csattanó mikró ajtó, tegnapi krumpli, fokhagymapor. Esküszöm jobban örülnék, ha lopná a pénzt a tulaj, mint hogy ebből keresi a betevőt. De mi még ezt is eltartjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikushajlam.blog.hu/api/trackback/id/tr448944046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása